De winter is hersteltijd: 3 manieren om het aan te pakken
De natuur is een boeiende leermeester. In de winter lijkt er niets te gebeuren, maar niets is minder waar. Alle sapstromen gaan terug naar de kern en energie wordt gespaard om volgend seizoen weer op te kunnen bloeien. Profiteer van deze wijsheid door je activiteiten aan te passen aan het seizoen.
Hierbij 3 winter-suggesties voor jou, om volgend jaar het maximale uit jezelf te halen:
-
Terug naar de kern via meditatie
-
Massage laat je voelen wie je bent
-
Werken in het juiste licht
Winter: een tijd van rust
Met het terugzetten van de klok naar wintertijd hebben we de nazomer definitief achter ons gelaten en maken we ons op voor de wintermaanden. Een tijd waarin de natuur zich terugtrekt in zichzelf. Ook wij mensen voelen in deze periode een sterke neiging om ‘naar binnen te gaan’.
De dagen korten, het weer is guurder geworden en als vanzelf maak je de beweging om het buitenleven te verruilen voor de behaaglijke warmte van huis en haard. En net zoals je dit bijna vanzelfsprekend fysiek doet, zo heb je ook de neiging om geestelijk naar binnen te gaan.
Meditatie: met je aandacht naar binnen
Een uitstekende manier om naar binnen te gaan vind je in de vorm van meditatie. Oude tradities leren je hoe je je aandacht naar binnen kunt richten. Maar waarom doe je dit? Het is een natuurlijke beweging als in- en uitademen. Na de seizoenen waarin je zaait en oogst, creëert en deelt, komt de tijd van rust en regeneratie.
Net als de natuur ga je naar binnen
om je op te maken voor een nieuwe cyclus van groei en bloei
Waarnaar ben je dan op zoek dat deze groei kan bewerkstelligen? Daarvoor moet je eerst kijken wat je tegenkomt in jezelf. Is dit turbulentie en onrust zoals de najaarsstormen je kunnen teisteren? Zijn dit emoties zoals de striemende novemberregen je kan doorweken? Of is dit misschien een vredige rust zoals het serene sneeuwtapijt, dat het landschap in de wintermaanden bedekt?
Contact maken met je diepste kern
Maar wat als de weersomstandigheden buiten slechts een metafoor zijn voor een veranderlijke staat in jouzelf? Waar vind je dan de echte stilte die jouw ware natuur onthult?
In de stilte die meditatie je biedt, kun je contact maken met je diepste kern, met wie je werkelijk bent. Van daaruit kan jouw ware natuur tevoorschijn komen en zich manifesteren in een volgende cyclus van groei en bloei.
Wil jij ook contact maken met jouw diepste kern, met wie je werkelijk bent?
Bezoek dan de meditatie groep van Peter Wilms.
Via de website van Bewsut Culemborg vindt je ook nog andere aanbieders van diverse mediatie vormen
Van buiten naar binnen
Je huid, je allergrootste orgaan, vormt jouw verbinding tussen buiten en binnen. De handen van de masseur brengen je op die grens. Je voelt waar de masseur je aanraakt én waar hij je niet aanraakt.
Wat gebeurt er dan nog méér?
Je gedachten bewegen mee met zijn aanraking. "Hé, hier doet het pijn, hé dat is fijn. Mag ik van mezelf genieten van die aanraking?" Toestaan dat iemand anders dan je partner jouw blote huid aanraakt, is een daad van vertrouwen. Je geeft vertrouwen naar buiten en wordt geraakt van binnen. Je geeft je over. Je denken stopt en je lichaam ervaart alleen nog maar. Binnen en buiten vloeien in elkaar over, je ontspant.
Massage: vertrouwen op je binnenwereld
Ontspannen is voor veel mensen moeilijk, omdat ze geneigd zijn om over de dingen die ze voelen te gaan nadenken. Je gaat weg bij wat je voelt en zoekt er verklaringen voor. Massage dwingt je om in je lichaam te blijven en daar je oplossing te vinden. Dat kan nieuw en verrassend zijn. Je leert om steeds meer te gaan vertrouwen op wat je voelt (je onderbuikgevoel).
Dat contact met je binnenwereld
werkt na de massage door
Raadpleeg je gevoel
Een tip om hiermee te spelen: Sta je voor een moeilijke beslissing? Overdenk het en raadpleeg vervolgens je lichaam, je binnenwereld. Sluit je ogen en voel wat er gebeurt. Beslis later wat je gaat doen.
Een massage is een mini-vakantie die balans brengt tussen binnen en buiten en de wijsheid van je lichaam activeert.
Wil je via massage hulp bij het contact maken met jouw binnenwereld?
Dan kun je bij André van Dommele een massage boeken.
Via de website van bewsut Culemborg kun je ook andere masseurs vinden.
Licht op je werkplek
Daglicht is belangrijk voor ons. In de nieuwsbrief van juni was al te lezen dat onder de huid door zonlicht (UV) vitamine-D aangemaakt kan worden. Voldoende daglicht, ook tijdens je werk, is daarom belangrijk voor je gezondheid. Nu de dagen donkerder worden is het goed om stil te staan bij het licht wat je in huis en op je werkplek gebruikt.
Voldoende licht werkt meer ontspannen
Niet iedereen is op de hoogte dat voldoende (kunst)licht op het bureaublad erg belangrijk is.
Als er te weinig licht op je werkblad is ontstaat er een te groot verschil tussen zichtbaarheid van het toetsenbord en het beeldscherm. Je ogen moeten zich dan steeds aanpassen, omdat je afwisselend naar het toetsenbord en het beeldscherm kijkt. Dit is op den duur, en vaak ongemerkt, erg vermoeiend voor je ogen. Prikkende ogen kunnen hiervan een gevolg zijn. Om dit op te lossen zet je een lamp op je bureau die je werkblad en toetsenbord goed verlicht.
De kleur van licht aanpassen
Werken als het buiten donker is kan natuurlijk prima bij voldoende kunstlicht. Alleen moet de kleur dan wel passen bij het tijdstip van de dag. Als je na het avondeten regelmatig werkt is het goed te weten dat blauw licht verstorend werkt op onze biologische klok. Licht van TL en LED zenden vaak veel blauw licht uit, maar ook het beeldscherm van je computer, tablet of smartphone doet dit. Werk je in de avond in blauw licht (of speel je langdurig een computerspel) dan kan het zijn dat je door dit blauwe licht moeite hebt om in slaap te komen. Het is goed om te weten dat er een gratis programma bestaat (F-LUX) dat de kleuren van je beeldscherm automatisch aanpast zodra het buiten donker wordt. Dit én ruim voor bedtijd je computer uitzetten zal ervoor zorgen dat je beter slaapt.
Dus bekijk het in het juiste licht deze winter!
Wil je hulp om je werkplek beter in te richten? om zo allerlei klachten te verminderen die gerelateerd zijn aan je werkplek. Elmar Dekker kan je hierbij helpen
Wij wensen je een heerlijke wintertijd!
De redactieleden van de nieuwsbrief Bewust Culemborg
Christine Broekhuizen, Geertje Kuipers en Ilse Schuts
Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.